Έθιμα του Μάρτη - Βραχιολάκι του «Μάρτη»

Κόκκινη κλωστή δεμένη... 

Τηρώντας παραδόσεις και έθιμα αιώνων, από τη 1η ως τις 31 του Μάρτη, συνηθίζεται να φοριέται στον καρπό του χεριού ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή τον «Μάρτη» ή «Μαρτιά». Είναι ένα έθιμο σύμφωνα με το οποίο αυτός που φορά το Μάρτη, κυρίως τα μικρά παιδιά, προστατεύονται από ασθένειες γενικά, «δεν τα καίει ο ήλιος», «δεν τα μαυρίζει ο ήλιος» ή «δεν τα πιάνει το μάτι».

Συμβολικά το λευκό και το κόκκινο χρώμα το συναντάμε συχνά στις παραδόσεις μας όταν είναι να αποτρέψουμε κάποιο κακό.

Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα ή το καίνε στο αναστάσιμο φως του Πάσχα ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι για να το πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους.

Ο Μάρτης είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια. Οι αρχαίοι Έλληνες φορούσαν «Μάρτη», μάλιστα οι κοπέλες στόλιζαν με «Μάρτη» το άγαλμα της Αθηνάς. Σύμφωνα με τον Παυσανία την πρόληψη αυτή την είχαν πάρει από τους Αιγυπτίους. 

Σε κάποιες περιοχές της χώρας κρεμούσαν την κλωστή όλη τη νύχτα στα κλαδιά μιας τριανταφυλλιάς για να χαρίσουν ανθοφορία. Ενώ σε άλλες την έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να προστατέψουν το νερό από τον ήλιο και να το διατηρήσουν κρύο. Σε άλλες περιοχές το φορούσαν μέχρι να φανούν τα πρώτα χελιδόνια, οπότε και το άφηναν πάνω σε τριανταφυλλιές, ώστε να το πάρουν τα πουλιά για να χτίσουν τη φωλιά τους.

Η Χριστιανική Εκκλησία θεωρεί το έθιμο ειδωλολατρικό από το 5ο αιώνα.

Ο καθένας έχει σίγουρα τις δικές του πεποιθήσεις, όμως…. τα παραμύθια, οι παραδόσεις, οι μύθοι … ποτίζουν τα μυαλουδάκια των παιδιών μας…  τα συνδέουν με την παράδοση του τόπου μας… γεμίζουν χρώματα τις σκέψεις τους…

Φτιάχνω βραχιολάκι του Μάρτη

Η κατασκευή του "Μάρτη" είναι πολύ απλή.  

  • Χρειαζόμαστε μία κόκκινη και μία άσπρη κλωστή.
  • Κάνουμε έναν κόμπο στη μία άκρη της μιας, τη στερεώνουμε με μια καρφίτσα και τη στρίβουμε όσο γίνεται περισσότερο βάζοντάς την ανάμεσα στις παλάμες μας.
  • Επαναλαμβάνουμε με τη δεύτερη κλωστή.
  • Πιάνουμε μαζί τις δυο κλωστές και τις τεντώνουμε. Σε μια στιγμή, τις αφήνουμε απ' τη μια άκρη και μπλέκονται από μόνες τους.
  • Τυλίγουμε το βραχιολάκι στον καρπό μας και κάνουμε έναν κόμπο για να το στερεώσουμε. Τέλος κόβουμε όση κλωστή έχει περισσέψει.

Καλή Επιτυχία!!!